Sunday, August 14, 2011

Δεκαπενταύγουστος / ΑθήναΑν κυκλοφορήσεις το απόγευμα αυτό στην πόλη, η πόλη ολόκληρη πακετάρει σε τετραγωνικά μέτρα ένα παράξενο συναίσθημα, είναι ένας ασύμφορος κι ένας ανοικονόμητος αστικός μύθος μια γυναίκα φευγάτη κάθε σταυροδρόμι η ιστορία κάποιας άγνωστης ωραίας κοιμωμένης, ο θάνατος μιας άϋλης όμως γνώριμης παναγιάς. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει να είναι τόσο αντιφατικά τα συναισθήματα αλλά τόσο γνώριμο κάθε σταυροδρόμι που συναντιούνται που δε σου προκαλεί καμιά παράξενη εντύπωση ότι συναντάει φέρ ειπείν ξαφνικά η Πανεπιστημίου τη Σκουφά σε μια φανταστική αλλά δικαιολογημένη απολύτως ρυμοτομία. Δεν μπορείς να την αμφισβητήσεις γιατί πριν προλάβεις να την καταλάβεις ακριβώς τη νιώθεις καλά καλά, πριν προλάβεις να δεις πού πατάς είναι σα να μεταφέρεσαι από κάποιον τρίτο παντού με ροδάκια. Γι' αυτόν ακριβως το λόγο πρέπει να σεβαστείς την παραξενιά που προκαλεί τούτο το συναίσθημα, γιατί είναι πίστη και όχι πεποίθησή ακλόνητη, ίσως είναι η πρώτη γνωριμία σου με έναν άλλο σου κόσμο. Έτσι μόνο προχωράς αυτό το απόγευμα στο δρόμο, ξαναφτάνεις την ίδια πόλη από την αρχή, από μια άγνωστη ως τώρα πύλη, από μια πόρτα αόρατη και ιερή που ποτέ ως τώρα δεν έχεις περάσει για να εγκαθιδρύσεις μια εντελώς καινούργια τελετουργία όσο πηγαινοέρχεσαι μέσα στην άγρια και όμορφη ευφορία ετούτης της βαθιάς και πνιγηρής σιωπής.

5 comments:

karkinos7 said...

Ακριβώς αυτό το συναίσθημα αισθάνθηκα και εγώ...όλη τη βδομάδα περπατώντας στην Αθήνα μας.
Την Καλημέρα μου!!!
Χρόνια Πολλά για την ημέρα.
Καταπληκτική μουσική επιλογή!!!

marilia said...

Έστειλα σνουποφιλί από τη Γ3 σειρά του Κηποθέατρου, το 'πιασες;

Πολλά συγχαρητήρια! :)

Aντώνης said...

@marilia ευχαριστώ πολύ, μανάρι μου, αλλά γιατί δεν ήρθες να γνωριστούμε;; :(

marilia said...

Ε... γιατί... μαγουλοκοκκινίζω πολύ περισσότερο απ' ό,τι φαντάζεσαι. :$ Άσε που έτσι που σας είδα κάθιδρους θεώρησα ότι το τελευταίο που ήθελες να κάνεις εκείνη την ώρα ήταν οι... συστάσεις. :) Την επόμενη φορά. :)

Μεταξύ μας, αυτό που με πρασίνισε απ' τη ζήλια ήταν που τόση ώρα χοροπηδούσατε, τραγουδούσατε και μιλούσατε και παρόλ' αυτά είχατε τέλεια άρθρωση! Το έλεγα προημερών και στον κ. Πιλάβιο: 11/9 ανοίγουν τα σχολεία, 15/9 εγώ έχω φαρυγγίτιδα!! Θέλω κι εγώ να διαχειρίζομαι έτσι τη φωνή μουουουουουοουυου! (όχι, δεν είμαι πράσινο ξωτικό, απλώς έχω πρασινίσει απ' τη ζήλια) :):):)

Πιάσε άλλο ένα φιλί και πες μου πού μπορώ να βρω το πρόγραμμα της περιοδείας σας στην Κρήτη, να σας κάνω ποστάκι. ;)

Aντώνης said...

@marilia θα χαιρόμουν πολύ να γνωριστούμε κι από κοντά :( όσο για το πρόγραμμα έχει ως εξης: απόψε Χανιά, 19 Ρέθυμνο, 21 Ιεράπετρα, 22 Άγιος Νικόλαος και 23 Σητεία. Αν ψήνεσαι να μας ξαναδείς σε περιμένω να τα πούμε από κοντά.