Wednesday, February 24, 2010

εκεί και τότε


Μου φαίνεται πραγματικά αστείο το γεγονός ότι η φωτογραφία του "εδώ και τώρα" είναι τραβηγμένη από κάποιον άλλο και τη φωτογραφία του "εκεί και τότε" την έχω τραβήξει απόψε εγώ. Όσο αστείο μπορεί να είναι και το γεγονός ότι η λέξη once σημαίνει στα αγγλικά ταυτόχρονα το στιγμιαίο μια φορά και το χαμένο στον ατελεύτητο χρόνο του χάους "κάποτε". Once upon a time, δηλαδή όπως ξεκινάνε όλα τα ολοκληρωμένα παραμύθια. Αστείο μου φαίνεται και το ότι τελευταία έχω αρχίσει να σκέφτομαι στα αγγλικά ενώ πάντοτε θεωρούσα τα ελληνικά το πιό όμορφο πράγμα σε αυτή τη χώρα.

Ύστερα σκέφτομαι ότι θα ήθελα τόσο πολύ να υπήρχε ο τρόπος την ώρα που παρακολουθείς μια ταινία να υπάρχει και μια κάμερα που να καταγράφει με πάσα λεπτομέρεια τις δικές σου κινήσεις στο σώμα και στο πρόσωπο και με ένα ιδιαίτερο μοντάζ τις κατάλληλες στιγμές να προβάλει τη δική σου συμμετοχή στα καρέ της ταινίας. Να μην υπάρχει θέλω να πω αυτό το ενδιάμεσο, να φωτίζονται όλα για μια φορά ή έστω κάποτε μονάχα ενώπιος ενωπίω στην ίδια οθόνη. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε όντως once. In a lifetime.

Και τέλος μου φαίνεται επίσης αστείο ότι η φωτογραφία του "εδώ και τώρα" είναι τόσο τετράγωνη ενώ στο "εκεί και τότε" υπάρχει ένας κάθαρος και ολοκληρωμένος κύκλος. Επίσης εδώ και τώρα νομίζω ότι ολοκληρώνεται η προηγούμενη μου ανάρτηση.

Υ. Γ. Τα σχήματα και οι μορφές είναι αποσπάσματα της εικόνας από/για τον κόσμο. Κι αυτό μπορεί να γίνεται τη στιγμή που η κάμερα εστιάζει και προβάλει τη μόνη καθαρή και ολοκληρωμένη αλήθεια από/για όλα αυτά που κάποτε ζήσαμε, θα ζήσουμε ή ζούμε για μια μόνο φορά.

Υ.Γ. 2 με αφορμή την ταινία A single man

3 comments:

karkinos7 said...

Στο τώρα και το μέλλον για ένα πιο ολοκληρωμένο και πιο καθαρό κύκλο απο το εκεί του τότε.
Την Καλησπέρα μου!

kiara said...

Πωπώ, είχα καιρό να περάσω από 'δω. Ευτυχώς που και τώρα σε βρίσκω όπως και τότε, γεμάτο ήχους και εικόνες.

ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΗ... said...

Το "εκεί και τότε" με μπερδεύει γιατί μπορεί να προσδιορίσει και το "πριν" και το "μετά". Προτιμώ το "εδώ και τώρα"... Πιο άμεσο, πιο απλό, πιο απτό.

Φιλιά!
(...και καλό μήνα-και καλή άνοιξη!)